Te naleśniki bez mąki, mleka i jajek robię, gdy moja lodówka świeci pustkami. Przepis jest bardzo prosty
Tradycyjne naleśniki przygotowuje się na bazie mąki, jajek, mleka i oleju. Okazuje się jednak, że można ten przepis jeszcze bardziej uprościć i sprowadzić do dwóch składników. Placuszki wcale na tym nie stracą. Są delikatne, chrupiące i mają bardzo ciekawy smak. Doskonale pasują do wytrawnych dań. Można je również zrobić na słodko. Wszystko zależy od rodzaju dodanych przypraw.
Jak zrobić naleśniki z trzech składników?
Podstawą tych trójskładnikowych naleśników jest niepalona kasza gryczana namoczona w wodzie (płyn powinien wystawać centymetr ponad ziarenka kaszy). Najlepiej sprawdza się taka, która spędziła w „kąpieli” 24 godziny. Dlatego warto podszykować sobie ten składnik dzień wcześniej. Wystarczy zblendować go z wodą i odrobiną oleju. Potem można już smażyć placuszki.
Przepis: Naleśniki z kaszy gryczanej
To ciekawa alternatywa dla klasycznych placuszków. Musisz jej spróbować.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej namoczonej w wodzie
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- sól lub cukier
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyKaszę wrzuć do blendera razem z płynem, w którym się moczyła. Dodaj wodę i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Dodaj wybraną przyprawę i całość wymieszaj.
- Smażenie naleśnikówSmaż naleśniki na rumiany kolor z każdej strony.
Wskazówka: Jeśli chcesz zrobić słodką wersję tych naleśników, zastąp szczyptę soli odrobiną cukru.
Rada: Do przygotowania placuszków najlepiej wykorzystać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wtedy użycie dodatkowej porcji oleju do smażenia nie będzie konieczne.
Z czym podawać naleśniki z kaszy gryczanej?
Naleśniki z kaszy gryczanej są świetną bazą do krokietów. Można je wypełnić dowolnie wybranym farszem. Będą się doskonale komponować zarówno z warzywami, mięsem, jak i grzybami. Wybór dodatków zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. W wersji na słodko świetnie smakują w połączeniu z dżemem, konfiturą, sosem czekoladowym lub syropem klonowym. Możesz też wykorzystać naturalny miód lub świeże owoce, na przykład banany, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie czy jagody.